Didžiausią susirgimų dalį JAV sudaro širdies ir kraujagyslių ligos. Viena pagrindinių priežasčių, sukeliančių šias ligas tai arterijų apnašos, dėl kurių išsivysto uždegiminiai procesai ant arterijų sienelių. Tokiu būdu sutrikdoma kraujotaka, ko pasekoje pacientas rizikuoja susirgti insultu ar infarktu. Įprastinė šių dienų amerikiečių ir kitų šalių mityba kelia didelę riziką žmogui kažkuriuo gyvenimo laikotarpiu susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.
Pakeitus mitybą ir gyvenimo būdą galima sumažinti širdies ligų atsiradimo grėsmę. Kad išvengti arterijų apnašų susidarymo, kurios sukelia arterijų sienelių uždegimus, o tuo pačiu ir kraujotakos sutrikimų galima pasitelkti į pagalbą efektyviausius natūralius produktus.

Avokadai

Šis vaisius žinomas kaip mažinantis blogąjį cholesterolį ir didinantis gerąjį, todėl padeda pasiekti tokią cholesterolio pusiausvyrą, kuri reikalinga sveikam širdies darbui. Tyrimas Meksikoje parodė, kad avokadais papildant dienos raciono dietą, blogojo cholesterolio lygis sumažėja net 17%. Avokadas lengvai paruošiamas, tinkamas į salotas, sumuštinius ir į kitus patiekalus.

Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejus yra neatskiriamas geros širdies ir kraujagyslių būklės palydovas. Alyvuogių aliejus mažina blogąjį cholesterolį ir aprūpina organizmą sveikais riebalais. Tyrimo, atlikto 2015 metais padaryta išvada, jog reguliarus alyvuogių aliejaus vartojimas sumažina insulto riziką iki 41%. Nepamirškite, įdėti alyvuogių aliejaus į salotas ar makaronus bent kartą dienoje.

Neskaldyti grūdai

Neskaldyti grūdai su luobele padeda mažinti blogąjį cholesterolio kiekį, nes jo sudėtyje yra daug absorbuojančios ląstelienos, tai tarsi dėlės, kurios prisisiurbia prie apnašų , susikaupusių ant arterijų sienelių ir jas rezorbuoja. Kai kurių kruopų dietos mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir padeda išvengti cholesterolio padidėjimo. Avižiniai dribsniai, rudieji ryžiai ir neskaldyti kviečiai duonoje yra puikus grūdų pasirinkimas pusryčių meniu.

Augaliniai steroliai

Augaliniai steroliai iš dalies blokuoja cholesterolio pasisavinimą organizme. Jie žarnyne „surakina“ cholesterolio ląsteles ir trukdo joms patekti į kraują. Vartojant maisto produktus, kuriuose yra didesnis augalinių sterolių kiekis, iš žarnyno į kraują patenka mažiau cholesterolio. Taigi ant kraujagyslių sienelių lieka mažiau „blogojo“ cholesterolio, todėl sumažėja širdies bei kraujagyslių ligų rizika. Šį produktą galima rasti augalinių aliejų pagrindu pagamintame kokybiškame margarine, papildytame augalinėmis medžiagomis – steroliais, taip pat piene ir apelsinų sultyse.

Riešutai

Riešutai žinomi dėl sveikųjų riebalų, kurie optimaliai palaiko širdies veiklą. Juose yra alfa linolo rūgšties, omega – 3 riebalų rūgščių ir nesočiųjų riebalų, jie mažina blogojo cholesterolio lygį. Graikiniai riešutai ir migdolai geriausias pasirinkimas ir tik vien sauja per dieną padės išlaikyti pakankamą energijos lygį organizme.

Šparagai

Ši daržovė atlieka ypač atsakingą darbą valydama arterijas. Šparagai šalina cholesterolio plokštelių sankaupas ir taip mažina kraujagyslių sienelių uždegimą. Šparagai gali būti naudojami vieni arba derinant su įvairiais patiekalais, tokiais kaip makaronai, salotos ar įvairios sriubos.

Brokoliai

Ši daržovė padeda išvengti kalcio pertekliaus, kuris kenkia arterijoms dėl turimo aukšo K vitamino kiekio. Taip pat mažina cholesterolio kiekį ir padeda reguliuoti kraujo spaudimą. Brokoliai tinka kaip užkandis, galite dėti juos į salotas, sriubas, makaronų patiekalus ir papildyti organizmą reikiamu K vitamino kiekiu.

Persimonai

Persimonų vaisiai turtingi polifenoliais ir ląsteliena. Ląstelienos pluoštas kartu su polifenoliu padeda išvengti blogojo cholesterolio kaupimosi ir mažina trigiceridų kiekį. Be to jie puikūs antioksidantai, darantys bendrą apsauginį poveikį. Juos galima valgyti ne tik kaip vaisius, bet ir dėti į salotas, marmeladus ar uogienes.

Lašiša

Lašiša dažnai pateikiama kaip širdies veiklą gerinanti žuvis, nes kaip ir riešutuose joje yra didelis kiekis sveikų riebalų. Sveiki lašišų riebalai padidina gerojo cholesterolio kiekį, sumažina trigleceridų kiekį ir tuo pačiu kraujagyslių sienelių uždegimą. Šių riebalų taip pat gausu skumbrėje, tune ir silkėje ir šios žuvys taip pat labai sveika.

Granatai

Šis egzotinis vaisius turtingas fitonutrinų, o pastarieji chemikalai skatina azoto oksido gamybą. Azoto oksidas padeda išvengti arterijų užsikišimo ir reguliuoja kraujotaką. Granatų sultys gana poluliarios, tačiau granatų sėklomis galima pagardinti salotas, kokteilius, tokiu būdu įtraukiant į jūsų mitybą dar daugiau šių vaisių.

Ciberžolė

Ciberžolė turtinga kurkumos, natūralaus maisto dažiklio. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad paprasčiausiai naudojant ciberžolę maisto gardinimui galima sumažinti cholesterolio lygį. Yra žinoma, kad aukštas cholesterolio kiekis gali sukelti kitas rimtas sveikatos problemas. Reikiamo cholesterolio lygio palaikymas gali užkirsti kelią daugelio širdies ir kraujagyslių ligų.

Apelsinų sultys

100% apelsinų sultys – tai antioksidantų bomba, kuri pagerina kraujagyslių funkcijas. Šios sultys padeda išvengti aukšto kraujo spaudimo. Išgėrę dvi stiklines šviežių natūralių apelsinų sulčių per dieną aprūpinsite organizmą visu rinkiniu reikalingų maistinių medžiagų.

Cinamonas

Cinamonas puikus priedas pagardinti arbatai arba duonai pasaldinti . Šis prieskonis sumažina cholesterlio kiekį net 26 %, padeda sustabdyti kraujagyslių apnašų formavimasi ant sienelių. Sunaudokite kelis arbatinius šaukštelius kasdieną su maistu ir jūs pajusite cinamono naudą.

Spirulina

Tai dumbliai kuriuose gausu mineralų, vitaminų, karotinoidų, galingų antioksidantų ir baltymų. Spirulina pirmauja dėl savo maistinės vertės ir yra ypač populiarus produktas tarp sveikos mitybos šalininkų. Reguliarus spirulinos dumblių vartojimas atpalaiduoja arterijų sieneles ir padeda sureguliuoti kraujo spaudimą . Tie, kurie įtraukia dumblius į savo dietą, sumažina blogojo cholesterolio lygį net 10 procentų ir padidina gerojo – net 15 procentų.

Spanguolės

Šis mėgstamos šventės garnyras praturtintas kaliu yra puikus širdies pagalbininkas. Tyrimai rodo jog reguliariai geriant 100 % spanguolių sulčių padidina gerojo cholesterolio kiekį ir sumažiną blogąjį cholesterolį. Kasdien suvartojus po gurkšnelį spanguolių sulčių susirgti širdies ligomis sumažėja 40%.

Kava

Rytinis puodelis kavos padės sumažinti širdies ligas iki 20%. Per dieną rekomenduojama išgerti nuo dviejų iki keturių kavos puodelių, tačiau išgėrus daugiau negu 4 puodelius galima organizmui pridaryti daugiau žalos negu naudos dėl per didelio kofeino kiekio.

Žalioji arbata

Žalioji arbata tai gerai įsisavinamas gėrimas, kuris turi įvairiapusį teigiamą poveikį sveikatai dėl sudėtyje esančio antioksidanto polifenolio. Šis stabdo cholesterolio pasisavinimą, taip pat plečia kraujagysles, skatina šlapimo išsiskyrimą, gerina širdies veiklą. Žalioji arbata padeda apsisaugoti nuo nutukimo. Pasimėgaukit vienu ar dviem puodeliais per dieną.

Sūris

Dietologai retai rekomenduoja sūrį, kaip sveiką produktą, tačiau vis tik tai veiksminga priemonė padedanti išvengti širdies problemų bei insulto. Kurį laiką vartojant sūrį, maždaug tris kartus per dieną, šis padės sureguliuoti kraujo spaudimą.

Arbūzas

Tai gaivus vaisius padedantis išplėsti kraujagysles ir skatinantis azoto oksido gamybą. Jam padeda L – citrulinas – antioksidantas. Bent viena arbūzo porcija per dieną tikrai padės apsisaugoti nuo daugelio ligų.

Špinatai

Tai žalios lapinės daržovės padedančios atkimšti arterijas ir mažinančios kraujospūdį. Ši lapinė daržovė turtinga kalio ir folio rūgštimi. Kasdien suvalgydami saują šviežių špinatų, sumažinsite riziką susirgti širdies ligomis net iki 11 %.