„Mes, gydytojai, labai dažnai matome, kad visuomenė mano gydytojus esant neteisius ar nekompetentingus skirti tam tikras gydymo priemones, kad ir kaip tai būtų sunku pripažinti, noriu atvirai pasakyti, kad mes klystame / esame klaidinami. Kaip širdies chirurgas, turintis 25 metų patirtį, esu atlikęs daugiau nei 5000 atviros širdies operacijas, naudojantis mokslo ir medicinos technologijų pasiekimais tai įmanoma.

Daugelį metų mokiausi su kitais žinomais gydytojais, kurie buvo įvardijami kaip „ turintys savo nuomonę“. Užversti moksline literatūra ir besilankydami šviečiamuosiuose seminaruose, mes nuolat susidurdavome su paprasčiausia logika, jog dažniausiai širdies ligų atsiradimą sąlygoja padidėjęs cholesterolio kiekis.
Vienintelis visuotinai patvirtintas gydymo būdas buvo cholesterolio kiekio kraujyje mažinimas ir griežtai ribojamas riebalų perteklius. Pastarasis taip pat mažino cholesterolio kiekį, o tuo pačiu širdies ligų sergamumą. Nukrypimai nuo šių rekomendacijų buvo laikomi aplaidumu ir taisyklių nesilaikymu.

Tai neveikia!

Ilgą laiką iki šiol duodamos rekomendacijos nebuvo moksliškai pagrįstos ir morališkai pateisintos, todėl prieš keletą metų tyrimais įrodyta tikroji širdies ir kraujagyslių ligų atsiradimo priežastis – tai arterijų sienelių uždegimas. Širdies ligos susijusios su įvairiomis kitomis ligomis bei kitais lėtiniais negalavimais, o pastarųjų dešimtmečių nusistovėjusios mitybos rekomendacijos paskatino nutukimo ir diabeto epidemijas, kurių pasekmės pranoksta bet kokį istorinį marą kalbant apie mirtingumą, žmogaus kančias ir skaudžias ekonomines pamokas.

Nežiūrint to, kad 25% JAV gyventojų reguliariai vartoja brangius statinų grupės vaistus, o taip pat eliminuoja riebalų kiekį iš savo mitybos, šiais metais nuo širdies ligų mirs daugiau amerikiečių, negu bet kada anksčiau.

Amerikos širdies asociacijos skaičiavimais nustatyta, kad 75 milijonai amerikiečių kenčia nuo širdies ligų, 20 milijonų suaugusiųjų ir 57 milijonai ikimokyklinio amžiaus vaikų serga cukriniu diabetu. Kiekvienais metais šie sutrikimai paliečia vis jaunesnius ir jaunesnius žmones.

Įrodyta, kad nesant nuolatinių uždegiminių procesų žmogaus kūne, nėra kitų sąlygų, dėl kurių cholesterolis gali kauptis ant kraujo indų sienelių ir tokiu būdu sukelti širdies ligas ir insultą. Be uždegiminių procesų cholesterolis laisvai juda po visą kūną. Atsiradus uždegimui, cholesterolis tarsi patenka į spąstus. Uždegimas yra puikus jūsų organizmo sargas tiek , kiek jis padeda naikinti bakterijas, toksinus ir virusus. Uždegimo ciklas saugo organizmą nuo bakterinių ir virusinių įsibrovėlių. Tačiau, jei mes nuolat teršime savo kūną toksinais ar maistu, prie kurių žmogaus kūnas niekada nebuvo pratęs , palaipsniui išsivystys chroniškas lėtinis uždegimas. Šis lėtinis uždegimas gali būti toks pats žalingas kaip ir ūminis uždegimas.

Ar mąstantis asmuo sąmoningai galėtų save žaloti maisto medžiagomis ar kitais produktais? Greičiausiai, tik rūkantieji žmonės žaloja patys save sąmoningai.
Daugelis mūsų seka naujausias rekomendacijas ir valgo pasirinktą maistą, kuriame mažai „blogųjų“ riebalų ir daug polinesočiųjų riebalų bei angliavandenių, nežinodami, kad tai pakartotinai kenkia mūsų kraujagyslėms. Šis pasikartojantis žalojimas sukelia lėtinį kraujagyslių uždegimą, vedantį į širdies ligas – tokias kaip insultas diabetą ir nutukimas.

Leiskite pakartoti, kad žalą organizmui ir kraujagyslių sienelių uždegimą sukelia dieta be riebalų, rekomenduojama oficialioje medicinoje.
Kokie yra didžiausi lėtinio uždegimo kaltininkai? Tai yra paprasčiausias angliavandenių perteklius (cukrus, miltai ir visi iš jų pagaminti produktai) ir omega – 6 rūgščių turintys augaliniai aliejai, pvz. sojų, kukurūzų ir saulėgražų aliejai, beje šių kaltininkų randama ir daugelyje kitų perdirbtų maisto produktų.
Atlikite eksperimentą: trinkite standžiu šepečiu savo minkštą odą ir pamatysite per kiek laiko ji paraudonuos ir pradės kraujuoti. Darykite taip kelis kartus per dieną, kiekvieną dieną penkerius metus. Jeigu galėsite toleruoti tokį skausmingą eksperimentą, jūsų odos trinamas plotas ištins ir užsikrės. Tai puikus būdas vizualizuoti uždegiminį procesą, kuris gal būt vyksta jūsų kūne dabar.

Nežiūrint to, kur vysta uždegiminis procesas išorėje ar viduje, pasekmės būna tokios pačios. Aš mačiau tūkstančius arterijų. Nesveikos širdies arterija atrodo taip, tarsi kažkas būtų paėmęs aštrų šepetį ir būtų bružinęs juo arterijos sieneles. Kasdien, kelis kartus per dieną su maisto produktais mes traumuojame savo arterijas. Šios traumos susideda į nuolatinį traumavimą, todėl kūnas ištisai reaguoja uždegimine reakcija.

Nors mes pasigardžiuojamai valgom saldaus skonio batonėlį, mūsų kūnas į tai reaguoja skausmingai, tarsi įsiveržus agresoriui, kuris skelbia apie prasidėsiančią ataką. Maisto produktai, prisodrinti cukraus, paprastų angliavandenių arba perdirbtų omega – 6 riebalų rūgščių, ilgą laiką buvo amerikiečių dietos pagrindas. Ištisus šešis dešimtmečius šie maisto produktai lėtai visus nuodijo.

Kaip valgant paprastą saldų batonėlį prasideda uždegimas, kuris sukelia net pykinimą?

Įsivaizduokite, jūs užpilate ant kompiuterio klaviatūros saldų sirupą, mygtukai susiklijuoja, toks pat procesas vyksta ir ląstelės viduje . Žmogaus organizmas prilygsta ypač sudėtingam, gerai suderintam kompiuteriui. Suvartojus paprastus angliavandenius, tokius kaip cukrus, jo kiekis kraujyje staigiai padidėja. Reaguodama į tai kasa išskiria insuliną, kurio pagrindinis tikslas nunešti cukraus kiekį į kiekvieną ląstelę, kur ji ir saugoma. Jei gliukozės kiekis persipildo, cukrus atmetamas, taip užpildydamas visą organizmą nereikalingu cukraus pertekliumi. Jūsų ląstelei atmetus papildomą gliukozės kiekį , cukraus kiekis kraujyje pakyla ir pradeda gaminti insuliną bei gliukozę, kuri vėliau paverčiami pertekliniais riebalais organizme.

Kaip visa tai susiję su uždegimu? Cukraus kiekio kraujyje svyravimas vyksta ir yra kontroliuojamas labai mažame diapazone. Padidinto cukraus kiekio molekulės prisijungia prie baltymų, kurie savo ruožtu pažeidžia kraujagyslių sieneles. Pasikartojantys veiksniai žaloja kraujagyslių sieneles, todėl prasideda uždegimas. Cukraus kiekio šoktelėjimas per dieną kelis kartus, lyginamas su kraujagyslių sienelių trynimu švitriniu popieriumi.
Nors jūs to nepamatysite plika akimi, aš tikrai garantuoju, nes mačiau virš 5000 chirurginių pacientų (daugiau negu 25 m. ), kurie turėjo vieną bendrą problemą – jų arterijų sienelių uždegimą.

Grįškime prie skanumynų sąrašo. Dažniausiai šie, atrodytų iš šalies nekalti produktai, ne tik turi milžinišką kiekį cukraus, bet ir daugiau nei reikia organizmui omega – 6 riebalų rūgščių prisotintų aliejų, dažniausiai gaminamų iš sojos pupelių. Traškučiai ir bulvytės yra mirkomi sojos aliejuje, perdibti maisto produktai gaminami su omega – 6 rūgščių turinčiu aliejumi, kurio galiojimo laikas nėra svarbus. Nors omega – 6 riebalų rūgštys yra labai svarbios, tačiau kiekvienos ląstelės membrana kontroliuoja kas patenka į lastelę ir kas išeina iš ląstelės, todėl reikalinga išlaikyti tam tikrą pusiausvyrą tarp suvartojamų omega – 6 ir omega – 3 riebalų rūgščių. Taigi privaloma vartoti pakankamai omega – 3 rūgštimis praturtintus aliejus.

Šių dienų Amerikos „sveikatinamoji dieta“ paremta dviejų riebalų disbalansu, kurių pusiausvyros santykis svyruoja nuo 15: 1 iki aukščiausio 30:1 omega – 6 naudai. Esant tokiam dideliam omega – 6 ir omega – 3 disbalansui, lastelių membrana pradeda gaminti chemines medžiagas, daugiausia citokinus, kurie ir sukelia uždegimą. Kasdieniame maiste omega – 6 ir omega – 3 optimaliausias ir sveikiausias santykis turėtų būti 3:1.

Situaciją dar labiau pablogina antsvoris, kurio atsiradimui daro įtaką tokio maisto, kuris prisotina ląsteles per dideliu kiekiu riebalų, vartojimas. Tokiu būdu išskiriama daugiau nei įprastai uždegimą sukeliančios cheminės medžiagos, papildomai prisidedančios prie žalos jau ir taip esant per dideliam cukraus kiekiui kraujyje. Procesas prasidėjęs nuo saldaus batonėlio patenka į užburtą ratą ir per tam tikrą laiką uždegimui tęsiantis sukelia įvairias širdies ligas: aukštą kraujospūdį, diabetą ir galiausiai Alzhaimerio ligą.

Vartojant apdorotą ir perdirbtą maistą, uždegimas palaikomas kiekvieną dieną. Žmogaus organizmas negali perdirbti maisto kuris yra prisodrintas cukraus ir išmirkytas gausiai omega – 6 rūgščių turinčiame aliejuje. Yra tik vienas būdas uždegimo numalšinimui – tai grįžimas prie natūralių produktų. Jei norite turėti gražų raumeningą kūną , reikėtų valgyti daugiau baltymų. Papildykite racioną angliavandeniais, kurių labai daug yra spalvinguose vaisiuose ir daržovėse. Sumažinkite arba išimkite iš savo maisto raciono omega – 6 riebalus. Jie yra tokiuose produktuose kaip kukurūzai , sojos pupelių aliejus ir kiti perdirbti maisto produktai.
Viename valgomajame šaukšte kukurūzų aliejaus yra 7,280 mg omega – 6 riebalų rūgščių; sojos aliejaus – 6,94 mg. Vietoj jų naudokite alyvuogių aliejų arba sviestą pagamintą iš karvių, ėdančių žolę, pieno.

Gyvūniniuose riebaluose, randama mažiau kaip 20% omega – 6 riebalų rūgščių, todėl maža tikimybė, jog jie gali sukelti uždegimą, lyginant su „sveiku aliejumi“, paženklintu polinesočiųjų riebalų ženklu. Pamirškite „mokslą“, kuris buvo kemšamas į galvą kelis dešimtmečius. Tyrimai, teigiantys, kad sotieji riebalai sukelia širdies ligas, neegzistuoja. Tyrimai, kurie sako, kad riebalai sukelia cholesterolio kiekį kraujyje taip pat nepakankami. Cholesterolio kiekis nesukelia širdies ligų, o susirūpinimas dėl sočiausiųjų riebalų yra absurdiškas ir šiandien.

Cholesterolio teorija paskatino valgymą be riebalų, arba mažo kiekio riebalų rekomendacijas, kurios savo ruožtu kuria maistą, prisotintą omega – 6 rūgščių, sukeldamos uždegimo epidemiją. Oficialioji medicina padarė baisią klaidą, ragindama žmoniją vengti sočiųjų riebalų ir iškeisti juos į omega – 6 riebalus. Dabar mes matome didėjančią arterijų uždegimų epidemiją, kuri sukelia širdies ligas ir kitas paslėptus žudikus.

Ką jūs galite daryti – tai rinktis sveikus, neperdirbtus maisto produktus, kuriuos gamindavo jūsų močiutė, o ne tuos, kurių jūsų mama parduotuvėje prašė prikrauti į indelius, t.y. jau pagaminto ir chemiškai apdoroto maisto. Norint panaikinti uždegiminius procesus, jums reikės pasirinkti šviežias, neperdirbtas maisto medžiagas, tai ištaisys daugelį metų darytą žalą jūsų arterijoms ir atpratins organizmą nuo tipiškos kenksmingos vartotojiškos amerikietiškos mitybos.”

Daktaras Dwight Lundell
Šaltiniai: www.preventdesease.com
www.simplehousehold.com