Kolonoskopija įprastai atliekama norinti ištirti storąją žarną dėl galimų onkologinių darinių ar polipų, iš kurių dažnai išsivysto piktybiniai navikai. Prieš atliekant šią procedūrą specialistai paprastai skiria vidurius laisvinančius vaistus, kurie gali neigiamai paveikti žarnyno floros balansą. Ši procedūra dažnai atliekama vyresnio amžiaus žmonėms, kuriems pasireiškia storosios žarnos vėžio simptomai tokie, kaip kraujas išmatose. Deja, ši procedūra taip pat gali turėti neigiamas pasekmes. Labai retais atvejais procedūros metu naudojamas antgalis gali pažeisti ar net pradurti žarnos sienelę.

Nesenai atlikta studija parodė, kad kolonoskopija taip pat padidina apendicito riziką. Buvo ištirta 400 tūkst. pacientų duomenys, kuriems buvo atlikta kolonoskopija ir rezultatai parodė, kad per pirmą savaitę po kolonoskopijos apendicito paūmėjimo rizika padidėja keturis kartus (400 proc.), palyginus su vienerių metų laikotarpiu po kolonoskopijos. Kai kuriais atvejais (tam tikrai pacientų grupei) apendicito rizika per pirmą savaitę padidėjo net 12 kartų (1200 proc.).

Kodėl kolonoskopija padidina apendicito riziką?

Šiuo metu tiksliai nėra žinoma kodėl kolonoskopija padidina apendicito riziką, bet mokslininkai mano, kad geriant laisvinančius vaistus ruošiantis kolonoskopijai, pakeičiama storosios žarnos bakterijų pusiausvyra ir tai padidina uždegiminius procesus storojoje žarnoje, dėl to atsiranda apendicitas. Apendicitas būtent ir yra ūmus uždegiminis procesas apendikse, kuris išsivysto išmatoms užkimšus apendiksą. Uždegimą žarnyne taip pat gali sukelti „pūvantys’’ gyvuliniai produktai, bei rafinuoti produktai iš kurių pašalintos skaidulos (pvz. baltų miltų gaminiai), reikalingos gerosioms bakterijoms daugintis. Kita priežastis ta, kad per kolonoskopijos procedūrą gali būti pažeidžiamas žarnyno vidinis paviršius, kas sukelia uždegiminį procesą ir tai gali sukelti apendicitą.

Ar verta atlikti kolonoskopiją?

Jei jums yra storosios žarnos naviko simptomų, kaip kraujas išmatose, tai kolonoskopiją greičiausiai verta atlikti, nes absoliuti apendicito rizika po kolonoskopijos yra gerokai mažesnė (26 atvejai per pirmą savaitę iš 400 tūkst. kolonoskopijų ). Bet jei jums siūloma atlikti kolonoskopiją storosios žarnos vėžio prevencijai ir nėra jokių kitų simptomų, tai tikriausiai verta pagalvoti. Žinoma, sprendimą jūs turite priimti patys.

Kas padidina storosios žarnos vėžio riziką ir kaip ją sumažinti?

Pagal tyrimus, bent pusės (50 proc.) visų storosios žarnos piktybinio naviko atvejų galima išvengti pakeitus mitybą, kai kurie mokslininkai teigia, kad šis procentas gali būti dar didesnis. Kol išsivysto storosios žarnos vėžys ir pasireiškia matomi simptomai, užtrunka 10-20 metų, todėl yra labai didelis laiko tarpas užkirsti kelią šiai ligai. Yra gerai žinoma, kad storosios žarnos vėžio riziką padidina raudona mėsa (jautiena, kiauliena, aviena ir t.t.), ypač perdirbta mėsa, kaip dešros, dešrelės, kumpiai, kiti pusfabrikačiai, į kuriuos pridėta sintetinių nitratų, kad išsaugoti raudoną spalvą. Storosios žarnos vėžio riziką taip pat padidina rafinuoti grūdiniai produktai, cukrus, sotieji riebalai, kurie dažniausiai gaunami vartojant gyvulinius produktus. Viršsvoris ir fizinio aktyvumo trūkumas taip pat dideli rizikos faktoriai. Tad norint sumažinti storosios žarnos bei skrandžio vėžio riziką, patartina vengti raudonos ir perdirbtos mėsos bei kitų aukščiau išvardintų produktų.

Vienas iš pagrindinių storosios žarnos vėžio faktorių yra ilgalaikiai uždegiminiai procesai storajame žarnyne, kuriuos sąlygoja minėtų mėsos produktų vartojimas.

Reikia naudoti maisto produktus kurie mažina storosios žarnos vėžio riziką, visų pirma tai produktai turintys skaidulų: nerafinuoti grūdiniai produktai, vaisiai, daržovės, ankštiniai. Taip pat prieskoniai, kurie mažina uždegiminius procesus, kaip ciberžolė, imbieras.

Šaltiniai:

Colonoscopy may be linked to appendicitis

w.sciencedaily.com/releases/2018/01/180126130601.htm

Marc D. Basson, Daniel Persinger, William P. Newman. Association of Colonoscopy With Risk of Appendicitis. JAMA Surgery, 2018; 153 (1): 90 DOI: 10.1001/jamasurg.2017.3790

Gingras et al. (2011) Colorectal Cancer Prevention Through Dietary and Lifestyle Modifications, Cancer Microenviron. 4(2): 133–139.