Kiekvienais metais rinkoje pasirodo nauji vaistai vėžiui gydyti, bet ar tie vaistai tikrai yra pakankamai efektyvūs, pvz., prailgina vėžiu sergančių žmonių gyvenimą? Ar tie vaistai tikrai verti pinigų, kurių reikalauja juos gaminančios farmacijos kompanijos?

Buvo atliktas tyrimas (žr. nuorodą https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28033447) ir analizuotas net 62-jų, tarp 2003 ir 2013 metų rinkoje atsiradusių, naujų vaistų nuo vėžio efektyvumas ir naudingumas – buvo tiriama, ar jie duoda kokios nors papildomos naudos, lyginant su senesniais vaistais nuo vėžio. Deja, rezultatai nedžiugina. Tik mažiau nei pusė naujai sukurtų vaistų (43 proc.) prailgino vėžiu sergančių ligonių gyvenimą daugiau nei 3 mėnesiais. Beveik trečdalis naujų vaistų, palyginus su senesnės kartos vaistais, pvz. chemoterapija, iš viso neprailgino vėžiu sergančių žmonių gyvenimo. Dar vienas patvirtintas faktas, kad net 45 proc. naujų vaistų turėjo neigiamą poveikį pacientų saugumui – pasireiškė daugiau pašalinių efektų, nei naudojant senesnės kartos vaistus.

Dar vienas tyrimas atliktas siekiant nustatyti 48-ių, tarp 2009 ir 2013 metų į rinką patekusių vaistų efektyvumą, pateikė išvadą, kad po 3,3 metų vaistų vartojimo nėra užtikrintų klinikinių įrodymų, kad šie vaistai prailgina vėžiu sergančių žmonių gyvenimą ar bent jau pagerina jų gyvenimo kokybę. Dauguma naujų vaistų nebuvo efektyvesni nei senesni vaistai ar net placebo efektas. Net ir sergantiems tomis onkologinėmis ligomis ar formomis, kur nauji vaistai davė šiokią tokią naudą, dažnai ta nauda buvo labai minimali. Nauji vaistai vėžiu sergančių žmonių gyvenimą vidutiniškai prailgino vos 2,7 mėnesio (tarp 1,5 mėn. ir 5,8 mėn.), kas pagrįstai kelia klausimą, ar juos iš viso verta vartoti. Net ir patys efektyviausi nauji vaistai gyvenimo trukmę prailgino geriausiu atveju vos pusę metų.

Tyrimo dalyviai pabrėžia, kad nauji vaistai nuo vėžio į rinką patenka naudojant netinkamus vertinimo kriterijus, pavyzdžiui tai, kad naujas vaistas sumažino onkologinio darinio dydį, kas, vėlgi, trumpuoju periodu gali būti laikoma kaip sėkmingas gydymas, bet realybė, deja, tokia, kad daugeliu atvejų kuriam laikui sumažintas auglio dydis neturėjo jokios įtakos (ar labai mažą įtaką) paciento gyvenimo trukmei. Tik ketvirtadalis naujų vaistų, prieš jiems patenkant į rinką, buvo vertinami pagal gyvenimo prailginimo faktorių, dauguma naujų vaistų į rinką buvo „prastumta“ naudojant kitus antrinius vertinimus, kaip sumažintas auglio dydis ar panašiai. Deja, 86 proc. atvejų antrinių (angl. sorrogage) faktorių matavimas ir jų pagerinimas nedavė jokios naudos tam, kad prailgintų ligonių gyvenimą. Be to, labai galimas dalykas, kad pacientai taip pat patyrė papildomų pašalinių poveikių.

Labai daug naujų vaistų nuo onkologinių susirgimų naudojami kaip „off-label“, kas reiškia, kad jie skiriami kaip eksperimentinis gydymas, nesant klinikinių įrodymų, jog jie bus naudingi pacientui, tai yra – prailgins jo gyvenimą. Deja, dažnai nauji eksperimentiniai vaistai tik atima paskutinės vilties ieškančių žmonių ir jų artimųjų santaupas, nes vidutinė naujo vėžio vaisto kaina yra apie £170 tūkst. gydymui per metus. Tad, jei jums gydytojas skiria naują vaistą nuo vėžio, pasidomėkite, koks jo efektyvumas, ar jis tikrai prailgina gyvenimą ir kiek prailgina, o gal tai tik simptomų gydymas. Ir jeigu vaistas gyvenimo neprailgina ar prailgina labai trumpai, galbūt geriau iš viso jo nenaudoti ir tiesiog pasirinkti kokį alternatyvų gydymą, pakeisti mitybą, išsivalyti organizmą ir t.t. Žinoma, sprendimas visada turi būti jūsų, šiame straipsnyje pateikta tik informacija pamąstymui, kuri jums, galbūt, padės priimti teisingesnį sprendimą. Pacientai ar net gydytojai dažnai susidaro klaidingą įspūdį, kad jei vaistas yra patvirtintas, tai jis yra efektyvus ir saugus. Deja, daugeliu atvejų kalbant apie naujus vaistus nuo vėžio tai yra labai toli nuo tiesos, nes dažnai patvirtinto vaisto efektyvumas tiesiog nėra gerai žinomas.

Šaltiniai:

http://www.greenmedinfo.com/…/why-todays-cancer…

Davis et al. (2017)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28033447

https://www.medscape.com/viewarticle/873840

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/…/2017-10-09-many-new…/

https://edition.cnn.com/…/hope-vs-hype…/index.html

https://www.bmj.com/content/359/bmj.j4530