Pasikartojant dažniems tonzilių uždegimams (angina), gydytojai dažniausiai pataria atlikti operaciją, tačiau paaiškėjo, kad tai turi ilgalaikes neigiamas pasekmes. Jei jums vaikystėje buvo atlikta tonzilių (jos yra gerklės galo kraštuose) ir/ar adenoidų (jie yra užpakalinėje nosiaryklės dalyje) operacija, t. y. pašalintos tonzilės/adenoidai, tai jums tris kartus padidėja rizika susirgti sloga bei kitomis kvėpavimo takų ligomis, taip pat jūs turite padidėjusią riziką susirgti kitomis infekcinėmis ligomis.

Buvo atliktas tyrimas ir analizuoti duomenys iš 1,2 milijono Danijos vaikų, gimusių nuo 1979 iki 1999 metų, iš kurių 60,400 tūkstančiui vaikų buvo pašalintos tonzilės ir/ar adenoidai. Mokslininkai palygino, kaip dažnai suaugę žmonės, kuriems vaikystėje buvo pašalintos tonzilės ir/ar adenoidai serga kvėpavimo trakto ir kitomis ligomis. Rezultatai parodė, kad žmonės, kuriems vaikystėje buvo pašalintos tonzilės ir/ar adenoidai tris kartus dažniau serga kvėpavimo takų ligomis, tokiomis kaip sloga, rinitas, bronchitas, palyginus su tais, kuriems tonzilės ir/ar adenoidai nebuvo pašalinti. Tonzilių pašalinimas taip pat 50 proc. padidina astmos ir plaučių uždegimo riziką, ši intervencija padidina ir kitų ligų riziką: parazitų, odos ligų, akių ligų. Pašalinus tonziles taip pat keturis – penkis kartus padidėja ausies uždegimų rizika bei sinusito rizika.

Tonzilės yra svarbi imuninės sistemos dalis. Tai viena pirmųjų gynybos linijų, kurios sustabdo bakterijų ir virusų patekimą į plaučius, taip padėdamos apsisaugoti nuo infekcinių ligų ir suformuoti stipresnę imuninę sistemą. Todėl tonzilių pašalinimas ankstyvame amžiuje nėra protingas sprendimas ir prieš atliekant tokią operaciją, reiktų gerai pagalvoti, ar tikrai verta. Tyrimo autoriai pabrėžia, kad prieš operaciją reiktų svarstyti kitus gydymo metodus ir būdus arba bent jau pašalinimo operaciją atidėti keliems metams.

Kaip natūraliai išgydyti tonzilių infekciją? Vienas iš metodų, kaip išgydyti ar išvengti tonzilių infekcijų – tai atsisakyti pieno produktų. Taip pat patartina atsisakyti produktų, kurie slopina imuninę sistemą, tokių kaip cukrus, saldumynai, baltų miltų gaminiai. Taip pat vartoti labai mažai arba iš viso atsisakyti visų kitų gyvulinių produktų. Pastiprinti imuninę sistemą galima prausiantis šaltu vandeniu (bet tai pradėti daryti labai pamažu, kad organizmas adaptuotųsi) ar pavaikščioti basomis, pakankamai miegoti, užtikrinti, kad patalpoje nebūtų sausas oras ir labai aukšta temperatūra (žiemą, kai naudojamas šildymas), nes tai išdžiovina kvėpavimo takų paviršių ir taip padidina infekcinių ligų riziką. Dar patartina naudoti cinką, vitaminą D, vitaminą C, valgyti daugiau vaisių ir daržovių, gerti pakankamai vandens.

Šaltiniai:

Science Daily. Tonsil and adenoid removal associated with respiratory, allergic and infectious disease

Sean G. Byars, Stephen C. Stearns, Jacobus J. Boomsma. Association of Long-Term Risk of Respiratory, Allergic, and Infectious Diseases With Removal of Adenoids and Tonsils in Childhood. JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery, 2018; DOI: 10.1001/jamaoto.2018.0614.