Vis daugiau žmonių supranta, kad cukraus vartojimas nėra gerai ir pakeičia jį įvairiais saldikliais. Diabetikams taip pat rekomenduojama pakeisti cukrų saldikliais. Deja, dauguma saldiklių nėra sveiki ir net kalorijų neturintys saldikliai gali turėti neigiamą poveikį sveikatai. Atliktas ne vienas tyrimas, kuris rodo, kad saldikliai gali būti žalingi.

Per paskutinius pora dešimtmečių saldiklių naudojimas labai padidėjo, deja, tai nesustabdė viršsvorio augimo, o tai leidžia manyti, kad jų naudojimas nėra labai efektyvus. Neseniai buvo atliktas tyrimas, kuriame analizuotas saldiklių poveikis kraujagyslėms, taip pat jų poveikis riebalų metabolizmui bei antrojo tipo diabeto vystymuisi. Tyrimai rodo, kad tiek cukrus, tiek saldikliai padidina II-ojo tipo diabeto riziką, tačiau tai daro per skirtingus mechanizmus.

Buvo atliktas tyrimas su žiurkėmis, kurioms buvo duota fruktozė, gliukozė, aspartamas ar kalorijų neturintis saldiklis Acesulfame K (acesulfame potassium), kuris taip pat gali būti nurodytas kaip E950 ar Ace K ir yra 200 kartų saldesnis nei cukrus. Po trijų savaičių žiurkių kraujo tyrime buvo aptikta reikšmingų pakitimų. Buvo nustatyta, kad kalorijų neturintis saldiklis Acesulfame K pakeitė riebalų metabolizmą – tai, kaip organizmas iš riebalų išgauna energiją. Taip pat buvo nustatyta, kad šis saldiklis patenka į sisteminę cirkuliaciją ir per tris savaites jo koncentracija kraujyje žymiai padidėjo, o tai turėjo neigiamą poveikį kraujagyslių būklei.

Tyrimo autoriai teigia, kad organizmas sugeba susidoroti su saikingu kiekiu cukraus, bet kai vartojama per daug, tas mechanizmas sutrinka ir dėl to išsivysto II-ojo tipo diabetas. Bet cukrų pakeitus kalorijų neturinčiu saldikliu, sutrikdomas riebalų metabolizmas, kas taip pat padidina II – ojo tipo diabeto riziką. Tyrimo autoriai negali pasakyti, kas padarys mažiau žalos – cukrus ar kalorijų neturintis saldiklis. Nepaisant to, mano patarimas būtų nevartoti nė vieno. Taip pat reikia pažymėti, kad šis tyrimas yra su pelėmis, ir jo rezultatai nebūtinai pakartojami su žmonėmis. Tačiau, kaip jau buvo minėta straipsnio pradžioje, yra ne vienas ankstesnis tyrimas, kuris rodo neigiamą įvairių saldiklių poveikį.

Taip pat buvo nustatyta, kad saldikliai sutrikdo žarnyno floros balansą ir tai gali padidinti įvairių ligų riziką, įskaitant II-ojo tipo diabeto, vėžio ir kt. Buvo atliktas tyrimas su diabetu nesergančiais žmonėmis ir tiems, kurie naudojo daugiausiai saldiklių, gliukozė kraujyje buvo padidėjusi (tai padidina II-ojo tipo diabeto ir kitų ligų riziką), palyginus su žmonėmis, kurie nenaudojo saldiklių ar naudojo retai. Šis tyrimas taip pat nustatė, kad žmonės, naudojantys saldiklius, turėjo skirtingą žarnyno floros kompoziciją, palyginus su tyrimo dalyviais, kurie nenaudojo saldiklių. Dar vienas tyrimas parodė – keturiems iš septynių tyrimo dalyvių naudojant maksimalią saugią sacharino dozę (120 mg per dieną) per keletą savaičių sutriko metabolizmas, gliukozė (padidėjo cukrus kraujyje). Taip pat buvo nustatyta, kad tyrimo dalyviams, kuriems padidėjo cukraus kiekis kraujyje taip pat pakito ir žarnyno floros kompozicija, todėl tyrimo dalyviai mano, kad saldiklis pakeitė žarnyno floros balansą ir dėl to padidėjo cukraus kiekis kraujyje.

Taipogi yra tyrimų rodančių, kad saldikliai gali stimuliuoti insulino produkciją, dėl ko sumažėja cukraus kiekis kraujyje ir žmogus nori suvalgyti kažką saldaus. Tai yra viena iš priežasčių, kodėl žmonės, naudojantys saldiklius, nesugeba sulieknėti.

Šaltiniai:

Suez et al. (2015) Non-caloric artificial sweeteners and the microbiome: findings and challenges

Gut Microbes .6(2) 149-155.

  1. Suez et al., “Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota,” Nature, doi:10.1038/nature13793, 2014

The Scientis. Sugar Substitutes, Gut Bacteria, and Glucose Intolerance. https://www.the-scientist.com/?articles.view/articleNo/41033/title/Sugar-Substitutes–Gut-Bacteria–and-Glucose-Intolerance/

NHS choices Do artificial sweeteners raise diabetes risk? https://www.nhs.uk/…/do-artificial-sweeteners-raise…/

Dr. Mercola. Artificial Sweeteners Raise Your Risk of Diabetes by Altering Your Gut Microbiome

https://articles.mercola.com/…/artificial-sweeteners…

Green Med Info. Is Your Diet Soda Making You Fat? http://www.greenmedinfo.com/…/your-diet-soda-making-you…

Liang et al. (1987) The effect of artificial sweetener on insulin secretion. 1. The effect of acesulfame K on insulin secretion in the rat (studies in vivo). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2887500

https://www.sciencedaily.com/rel…/2018/04/180423085440.htm