Daugelis galvoja, kad pagrindinė antro tipo diabeto priežastis yra cukrus. Iš tiesų pagrindinė priežastis, kodėl ląstelės tampa nejautrios insulinui ir kodėl išsivysto antro tipo diabetas – tai per didelis suvartojamų riebalų kiekis. Iš pirmo žvilgsnio atrodo keista, nes riebalų įsisavinime tiesiogiai insulinas nedalyvauja, todėl visi sergantieji diabetu skaičiuoja tik angliavandenius ir visiškai nekreipia dėmesio į riebalus bei baltymus, kurie, vartojami dideliais kiekiais taip pat gali didinti cukraus kiekį kraujyje.

Kad kraujo cukrus (gliukozė) patektų į audinių ląsteles, reikalingas insulinas, kuris veikia kaip raktas. Insulino receptoriai išsidėstę ant ląstelių paviršiaus (sienelių). Kai insulinas prisijungia prie insulino receptoriaus, tada pradeda veikti transporteriai ir gliukozę transportuoja į ląstelės vidų. Kai organizmas negamina pakankamai insulino (pirmo tipo diabeto atvejais), gliukozė negali patekti į ląsteles ir taip labai greitai padidėja cukraus kiekis kraujyje. Kai žmogus serga antro tipo diabetu, jo organizme yra pakankamai insulino ir net per daug, bet tas insulinas neveikia (arba veikia nepakankamai efektyviai), nes dėl vienų ar kitų priežasčių ląstelės tapo nejautrios insulinui. Iš pradžių, kad kompensuotų ląstelių nejautrumą, organizmas tiesiog gamina daugiau insulino ir kurį laiką tai padeda normalizuoti cukraus kiekį kraujyje. Todėl ląstelių nejautrumas insulinui atsiranda daug anksčiau nei gydytojai nustato, kad yra padidėjęs kraujo cukrus, nes insulino kiekis organizme paprastai nėra vertinamas. Kai organizmas, net ir padidinęs insulino kiekį, nebesugeba sureguliuoti gliukozės (cukraus) kiekio kraujyje, žmogui diagnozuojamas II tipo diabetas. Iš pradžių skiriami vaistai, kurie skatina organizmą gaminti dar daugiau insulino, kai šis nebepadeda, paskiriamos insulino injekcijos. Abu šie diabeto gydymo metodai yra nepakankamai veiksmingi ir trumpalaikiai. Šiuo atveju tik „gydomi skaičiai ir simptomai“, tačiau nepašalinama sumažėjusio ląstelių jautrumo insulinui priežastis.

Kaip buvo minėta straipsnio pradžioje, viena iš sumažėjusio ląstelių jautrumo insulinui priežasčių yra ta, kad žmonės vartoja per daug riebalų. Didelis riebalų kiekis, ypač sočiųjų riebalų, pakeičia ląstelių membranos riebalinių rūgščių santykį, dėl to yra sutrikdoma insulino receptorių bei gliukozės transporterių veikla. Dėl kalorijų pertekliaus (suvalgoma daugiau kalorijų nei sunaudojama) suriebėja kepenys, o taip pat riebalai pradeda kauptis raumenyse . Todėl teigiama, kad per didelis sunaudojamų riebalų kiekis toksiškai veikia organizmą ir kaip to pasekmė išsivysto II tipo diabetas.

Taigi, padidėjus riebalų kiekiui kraujyje (suvalgius daug riebalų turinčio maisto), dalis riebalų pasiskirsto tarp raumenų ir prasiskverbia į raumenų ląstelių vidų, bei prisikaupia kepenyse (suriebėjusios kepenys). Taip sutrikdoma insulino veikla, todėl pastarasis nebesugeba efektyviai aktyvuoti gliukozės transporterių, kurie nuneša gliukozę į ląstelės vidų (raumenų, kepenų ir kitas ląsteles). Taip pat buvo ištirta, kad padidėjus riebalų kiekiui kraujyje naikinamos kasos beta ląstelės ir taip sumažėja dar ir insulino gamyba.

Atliekant tyrimus nustatyta, kad suvalgius daug riebalų turinčio maisto, per pirmas tris valandas sutrikdoma insulino veikla ir dėl to pakyla cukraus kiekis kraujyje ir taip išlieka padidėjęs beveik tris valandas. Išradus magnetinį rezonansą, mokslininkai akivaizdžiai pamatė, kas vyksta žmogaus organizmo viduje, raumenyse. Jei žmogus po trijų valandų vėl suvalgo daug riebalų turinčio maisto, pavyzdžiui, sočius pietus, tai organizmo būsena išlieka tokia pat ir insulino poveikis trikdomas toliau.

Didelis kiekis riebalų, ypač sočiųjų, net tik apsunkina insulino veiklą, bet taip pat susiaurina kraujagysles, bei padidina kraujo spaudimą, ir tokį poveikį daro netgi dauguma geros kokybės riebalų kaip alyvuogių, kokoso ir daugelis kitų aliejų. Tokio efekto išvengti arba jį žymiai sumažinti galima kartu vartojant daug antioksidantų turinčio maisto, tokio, kaip daržovės, uogos, ar avokadas (turi ypač daug antioksidantų), ir todėl bene geriausias būdas išvalyti kraujagysles bei sumažinti kraujo spaudimą bei cholesterolį yra pereiti prie veganiškos mažai riebalų turinčios dietos. Ši dieta taip pat labai tinka sergant II tipo diabetu.

Beje, tai, kad riebalai sukelia insulino nejautrumą buvo įrodyta tiriant I tipo diabetu sergančiuosius – sumažinus riebalų kiekį jiems reikia leistis mažiau insulino. Sumažinus riebalų kiekį maiste (10-20% kalorijų iš riebalų) ląstelių jautrumas insulinui padidėja, o taip pat sumažėja (normalizuojasi) cukraus kiekis kraujyje.

Kai kurie žmonės bando diabetą gydyti mažai angliavandenių turinčia dieta, bet tokia dieta dažniausiai duoda tik trumpalaikį poveikį ir tik tada, kai angliavandeniai apribojami labai drastiškai (30-90g angliavandenių per dieną). Bet tokios dietos nėra lengva laikytis, ir, pradėjus valgyti šiek tiek daugiau angliavandenių, cukraus kiekis vėl pakyla. Be to tokia dieta gali turėti neigiamą poveikį kraujagyslėms. Mažai angliavandenių turinti dieta taip pat nepašalina priežasties, dėl kurios išsivystė ląstelių nejautrumas insulinui. Nauda yra nebent ta, kad šiek tiek apribojamas kalorijų kiekis, todėl žmogus numeta svorio, sumažėja organizmo riebalų kiekis ir insulinas pradeda geriau veikti. Kai kurie mokslininkai mano, kad mažai angliavandenių ir daug riebalų turinčios dietos veikia būtent dėl kalorijų apribojimo.

Daugiau apie tai, kaip riebalai sukelia II tipo diabetą galite sužinoti pažiūrėję Dr. Gregor iš Nutritionfacts.org video (anglų kalba). https://www.youtube.com/watch?v=t-f9Q_-tT68

Šaltiniai:

Dr. M. Gregor Fat is the Cause of Type 2 Diabetes https://nutritionfacts.org/…/fat-is-the-cause-of-type…/

Nutrition Fact What Causes Insulin Resistance? https://www.youtube.com/watch?v=Aw8hufhIDu0

Nutrition Facts Lipotoxicity: How Saturated Fat Raises Blood Sugar https://www.youtube.com/watch?v=VAweyqtb7D8&t=7s

Lichtenstein AH1, Schwab US. (2000) Relationship of dietary fat to glucose metabolism. Atherosclerosis. 150(2):227-43. (kaip hyper link https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10856515 )

Taylor R. (2008) Pathogenesis of type 2 diabetes: tracing the reverse route from cure to cause. Diabetologia. 51(10):1781-9 ( Kaip hyperlink https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18726585)

Goff LM1, Bell JD, So PW, Dornhorst A, Frost GS. (2005) Veganism and its relationship with insulin resistance and intramyocellular lipid, European Journal of Clinical Nutrition. 59(2):291-8 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15523486

Joslin Study Reveals That Dietary Fat Can Affect Glucose Levels and Insulin Requirements for People with Type 1 Diabetes http://www.joslin.org/dietary-fat-can-affect-insulin…

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10856515

https://www.youtube.com/watch?v=Aw8hufhIDu0

https://www.youtube.com/watch?time_continue=128…