Ilgą laiką daugelis medikų teigė, kad diabetas nėra išgydoma liga, bet per keletą paskutinių metų tai buvo paneigta ir net keletas išsamių tyrimų parodė, kad diabetą galima išgydyti stipriai apribojus kalorijas ir drastiškai sumažinus kūno svorį. Šį kartą dar apie vieną mokslinį straipsnį, kur aprašoma, kaip naudojant tarpinį pasninkavimą galima išgydyti II tipo diabetą.

Mitybos ir gyvenimo būdo pakeitimas yra svarbūs veiksniai kontroliuojant gliukozę ir sumažinant pražūtingą diabeto įtaką visam organizmui. Insulino ir kitų diabetikams skirtų vaistų naudojimas duoda tik laikinus rezultatus ir turi daug neigiamų pašalinių poveikių. Kanadoje gydytojai trims diabetu sergantiems vyrams, kurie naudojo keletą skirtingų diabetui gydyti skirtų vaistų bei insuliną, kas rodo, kad jų liga buvo labai stipriai progresuojanti, paskyrė atlikti tarpinį pasninkavimą. Šie vyrai taip pat turėjo aukštą kraujo spaudimą bei padidėjusį cholesterolį. Du vyrai pasninkavo po 24 valandas kas antrą parą (tarpinę parą sunaudojo labai nedidelį maisto kiekį). Trečias vyras pasninkavo tris paras per savaitę. Pasninkavimo dienomis tyrimo dalyviams buvo leista gerti mažai kalorijų turinčius gėrimus, kaip kava, arbata, vanduo, ar daržovių sultinys ir vakare suvalgyti vieną mažai kalorijų turintį patiekalą (salotos ar panašiai). Prieš pradedant šį tyrimą vyrams buvo paaiškinta pasninkavimo nauda, bei pateikta visa reikiama informacija kaip tai atlikti.

Jau po mėnesio laikantis šio pasninkavimo režimo vyrams nebereikėjo insulino, vienas vyras insuliną nustojo naudoti vos po savaitės. Du iš trijų vyrų taip pat nustojo naudoti visus vaistus nuo diabeto, o trečias nustojo naudoti tris iš keturių naudojamų vaistų. Šie vyrai numetė nuo 10 proc. iki 18 proc. kūno svorio. Nepaisant to, kad šiame tyrime dalyvavo tik trys žmonės, tai dar kartą patvirtino faktą, kad II tipo diabetas yra lengvai išgydomas drastiškai pakeitus dietą, bent jau kai kuriems ligoniams. Prieš pradedant tokį badavimą/pasninkavimą, turite patys prisiimti atsakomybę už jo pasekmes, visada verta pasitarti su savo gydytoju jei jis besidomintis ir atviras naujoms gydymo idėjoms.

Pagrindinis dalykas laikantis tokio pasninkavimo režimo yra matuoti cukrų kraujyje ir jei jis mažėja, sumažinti insulino bei diabeto vaistų dozę. Diabetas taip pat gali būti išgydytas laikantis veganiškos mažai riebalų turinčios dietos, nes gerai žinoma, kad riebalai, ypač sotieji gyvulinės kilmės, sutrikdo insulino veiklą. Dar vienas būdas kaip sumažinti kraujo cukrų (apie 0.5mmol/l) yra tiesiog po valgio 10 minučių pasivaikščioti. Antro tipo diabetas taip pat siejamas su maisto produktų, kurie ”rūgština“ organizmą naudojimu, bet plačiau apie tai kitą kartą. Straipsnis anglų kalba apie tai nuorodoje žemiau. Organizmą ”rūgštinantys“ daugiausiai yra gyvūninės kilmės produktai kaip mėsa, pieno produktai, kiaušiniai, žuvis ir t.t. O organizmą ”šarminantys” ir diabeto riziką mažinantys produktai yra vaisiai ir daržovės.

Šaltiniai:

https://nutritionj.biomedcentral.com/…/s12937-018-0395-1

Planned intermittent fasting may help reverse type 2 diabetes, suggest doctors Furmli et al. (2018)

Therapeutic use of intermittent fasting for people with type 2 diabetes as an alternative to insulin. BMJ Case Reports

https://www.sciencedaily.com/rel…/2018/10/181009210738.htm

http://casereports.bmj.com/content/2018/bcr-2017-221854

https://www.nhs.uk/…/a-10-minute-walk-after-a-meal…/