Kaulų tankis paprastai nustatomas atliekant radiologinį tyrimą, DEXA testą (dvigubos energijos rentgeno spindulių absorbciometrija), kuris yra ganėtinai brangus, be to, jį atliekant naudojama radiacija. Osteoporozė diagnozuojama tada, kai kaulų tankis yra 2,5 karto mažesnis nei vidutinis kaulų tankis, kurį turi 30-ies metų moteris. Dėl šios priežasties dažnai paskiriami bifosfonatų grupės vaistai, tokie kaip Fosamax, kurių pardavimai pasaulyje siekia milijardus dolerių per metus, o visa osteoporozės vaistų rinka verta daugiau nei $10 milijardų. Šie vaistai dažnai skiriami osteoporozę turinčioms moterims, bet ar tie vaistai tikrai yra naudingi, ar turi įtaką tik skaičiams: pagerina kaulų tankio testo rezultatą?

Kaulinis audinys pastoviai regeneruojamas. Jis yra pastoviai ardomas ir „statomas“. Seną kaulinį audinį ardo ląstelės vadinamos osteoklastais, kitos ląstelės (osteoblastai) sintetina naują kaulinį audinį ir taip kaulinis audinys (kaulai) yra pastoviai atnaujinamas. Teigiama, kad visi žmogaus kaulai atsinaujina per aštuonis metus. Kai yra balansas tarp osteoklastų ir osteoblastų, tai kaulino audinio atsinaujinimo procesas vyksta sklandžiai. Bet kai dėl vienų ar kitų priežasčių osteoklastų veikla (kaulo ardymas) viršija osteoblastų (kaulinio audinio atnaujinimas), kaulai pradeda retėti ir to proceso nepristabdžius, išsivysto osteoporozė. Beje, moterys kaulų tankio piką pasiekia apie 30 metų, o po to jis pradeda mažėti. Tad labai svarbu rūpintis savo sveikata nuo jauno amžiaus, kad kaulų tankio pikas būtų kuo didesnis, o po 30-ies metų kaulų tankio mažėjimas būtų kuo lėtesnis. Osteoporozė dažnai išsivysto dėl prastos mitybos bei hormonų disbalanso (sumažėjęs progesterono ir estrogenų kiekis). Kartais kaulų tankį taip pat bandoma gydyti paskiriant pakaitinę sintetinę hormonų terapiją, bet šis metodas taip pat turi daug pašalinių efektų, tokių, kaip padidėjusi širdies ir kraujagyslių ligų rizika bei krūties vėžys. Kad palaikyti gerą kaulų būklę, svarbu gauti pakankamai magnio (dauguma gauna per mažai), kalcio (dažnai jo gaunama užtektinai ar net per daug), stroncio, bei vitamino D (padeda pasisavinti kalcį) ir vitamino K2, kuris reikalingas procese, padedančiame kalciui nukeliauti į kaulus o ne atsidurti ant kraujagyslių sienelių.

Norint išsaugoti stiprius kaulus taip pat yra svarbi fizinė apkrova, kaip pvz., bėgiojimas, šokinėjimas ant batuto. Net ir esant labai sumažėjusiam kaulų tankiui galima rodiklius pagerinti.

Kaulų tankio sumažėjimą skatina kortikosteroidų naudojimas, kurie dažnai skiriami gydant uždegiminius procesus, tokius kaip egzema, astma ir kt. Alkoholio vartojimas taip pat yra osteoporozės rizikos faktorius. Didelis kiekis gyvulinės kilmės baltymų vartojimas (mėsa, pieno produktai, kiaušiniai), taip pat gali paskatinti kalcio praradimą su šlapimu, dėl ko padidėja galimybė išsivystyti osteoporozei. Beje, Amerikoje, kalcio dienos norma yra nustatyta žymiai didesnė nei daugumoje kitų šalių. Taip yra todėl, kad kompensuoti kalcio trūkumą, kuris prarandamas dėl didelio kiekio vartojamų baltymų.

Kad pagerinti kaulų tankį šiuolaikinė medicina išrado vaistus (Fosamax, Alendronatas). Šie vaistai blokuoja osteoklastų veiklą, o tai pristabdo kaulinio audinio ardymą ir šis faktorius turėtų neleisti kaulams retėti/silpnėti. Bet, kaip buvo rašyta aukščiau, kaulinis audinys pastoviai atsinaujina, tad pristabdžius seno kaulinio audinio ardymą, tie vaistai taip pat pristabdo ir osteoblastų veiklą, kurie „stato“ naują kaulinį audinį. Dėl to, kaulinis audinys nebėra atnaujinamas arba šis procesas žymiai pristabdomas, dėl ko lieka senas kaulas. Deja, toks „senas“ kaulas nėra stiprus ir laikinai pagerėjęs kaulų tankio testo rezultatas realios naudos duoda mažai. Moterims, vartojančioms tokius vaistus padidėja spontaniškų kaulų lūžių rizika, taip pat jos patiria kaulų skausmus. Vartojant šiuos vaistus lūžus kaului, jis daug sunkiau gyja, palyginus su tais, kurie to vaisto nenaudoja.

Dažnai vaistų reklamuotojai ir gydytojai teigia, kad Fosamax vaistai sumažina kaulų lūžių riziką, bet, deja, tai yra tik reliatyvi statistika, absoliutūs skaičiai nėra labai „gražūs“. Pavyzdžiui, 50-54 metų grupėje reikia gydyti 60 moterų, kad apsaugoti vieną stuburo slankstelio lūžį. Kad apsaugoti vieną šlaunikaulio kaklelio lūžį, reikia, kad tą vaistą naudotų net 227 moterys. Tarp 65-69 metų grupės reikia gydyti 30 moterų, kad išvengti vieno stuburo slankstelio lūžio ir 88 moteris, kad išvengti vieno šlaunikaulio kaklelio lūžio. Tad, pagal šią statistiką peršasi išvada, kad tokie kaulų tankį gydantys vaistai yra nelabai efektyvus ir dauguma moterų naudojančios šį vaistą ne tik kad negaus naudos, bet dar galimai patirs neigiamą pašalinį poveikį, kaip stemplės opa, sutrikdytas virškinimas, sąnarių skausmai, galvos skausmas ir kt. Tad prieš gerdami ar leisdamiesi tokius vaistus pagalvokite ar verta, nes yra kitų būdų kaip sustiprinti kaulus. O testų statistika dar prastesnė, reikia atlikti 4000 DEXA testų, kad apsaugoti vieną šlaunikaulio kaklelio lūžį 55–59 metų amžiaus grupėje. Vyresnio amžiaus grupėse šie skaičiai truputi mažesni – 1,856 (60-64 metų), 731 (65-69 metų) ir 143 (75 – 79 metų)

Šaltiniai:

Science Daily. Heavy bones, low body weight: New link between bone cells and blood sugar level found. https://www.sciencedaily.com/rel…/2018/02/180214111050.htm

Fosamax side effects https://www.rxlist.com/fosamax-side-effects-drug-center.htm

How A Bone Disease Grew To Fit The Prescription https://www.npr.org/…/how-a-bone-disease-grew-to-fit…

Osteoporosis Drugs: Good Medicine or Big Pharma Scam

https://sciencebasedmedicine.org/osteoporosis-drugs-good…/

Erviti et al. (2012) Oral bisphosphonates are associated with increased risk of subtrochanteric and diaphyseal fractures in elderly women: a nested case–control study http://bmjopen.bmj.com/content/3/1/e002091

Ali & Jay (2009) Spontaneous femoral shaft fracture after long-term alendronate. https://academic.oup.com/ageing/article/38/5/625/2462153

http://sveikatossaltinis.blogas.lt/vitamino-k2-trukumas…).

http://sveikatossaltinis.blogas.lt/trampolino-nauda…

http://sveikatossaltinis.blogas.lt/tag/kaulu-trapumas