Daugeliui žmonių trūksta vitamino D

Šiuo metu daugeliui žmonių trūksta vitamino D arba jo lygis yra mažesnis nei optimalus. Tai lemia įvairios priežastys: žmonių gyvenimo būdas, kai jie ilgą laiką praleidžia patalpose ir negauna saulės, taip pat UVB spindulius filtruojančių kremų nuo saulės naudojimas, kai norima apsisaugoti nuo odos vėžio ir dėl to sumažėja vitamino D sintezė.

Vitaminas D sintetinamas keliais etapais. Kad gamintųsi vitaminas D, tiksliau vitamino D pirmtakas 7 – Dehydrocholesterol, kuris vėliau kepenyse paverčiamas į 25 hydroxy cholicalciferol, o pastarasis, inkstuose paverčiamas į 1,25 dihydroxy cholicalciferol, kuris yra aktyvi vitamino D forma ir jo gamybai reikalingos atitinkamos sąlygos. Pavyzdžiui Lietuvoje UVB spinduliai yra tinkamo ilgio vos kelias valandas per dieną (maždaug tarp 11 ir 15 valandos) ir vos kelis mėnesius per metus. Organizme vitaminas D yra saugomas kaip 25 – hydroxy cholicalciferol.

Yra kita, neaktyvi vitamino D forma (kolecalciferolis/cholecalciferol, taip pat žinoma kaip Vitaminas D3, arba 25 – hydroxy vitamin D3), paprastai tiriamas pastarasis, norint nustatyti ar organizme yra pakankamai vitamino D.

Deja šis testas nėra labai patikimas ir gali suteikti klaidingą informaciją, tad norint tikslių rezultatų, tyrimą reikia daryti keletą kartų. Taip pat aktyvi vitamino D forma (calcitriol arba 1,25 dihydroxy cholecalciferol ) organizme gaminama pagal poreikį (pvz.: kai nukrinta kalcio kiekis kraujyje), jo koncentracija nėra pastovi, todėl aktyvi vitamino D forma yra nustatoma retai.

Magnio trūkumas sutrikdo vitamino D gamybą

Neseniai mokslininkai nustatė dar vieną faktorių, kuris gali lemti žemą vitamino D lygį –tai magnio trūkumas. Daugeliui žmonių magnio įsisavinimas yra nepakankamas arba, remiantis tyrimais, jie nesuvartoja rekomenduojamos paros normos. Todėl mokslininkai pradėjo nagrinėti kaip magnio trūkumas įtakoja vitamino D gamybą.

Esant magnio trūkumui vitamino D sintetinimas sutrinka ir yra ne pastovus. Tyrimai rodo, kad kai kuriems žmonėms net ir naudojant dideles vitamino D papildų dozes, jo lygis kraujyje nepakyla arba pakyla labai nežymiai. Mokslininkai tai pat teigia, kad esant magnio trūkumui vitaminas D3 (kolekalciferolis) nėra paverčiamas į jo aktyvią formą, kuris daro įtaką daugeliui svarbių organizmo funkcijų, įskaitant įvairių priešvėžinių genų aktyvumą ir t.t.

Todėl netgi esant magnio trūkumui ir gana žemam vitamino D lygiui kraujyje, vartojant dideles dozes vitamino D, gali pakilti kalcio ir fosforo lygis kraujyje, ir jei toks procesas vyksta ilgą laiką, tai gali sukelti kraujagyslių kalcifikaciją, sustandėjimą ir susiaurėjimą, dėl to gali padidėti kraujo spaudimas bei išsivystyti kitos širdies ir kraujagyslių ligos. Esant normaliam magnio lygiui, reikia mažesnės papildomos vitamino D dozės, kad pakelti vitamino D koncentraciją kraujyje.

Buvo atliktas tyrimas kai dviem žmonių grupėms buvo paskirta naudoti magnio papildus: viena grupė turėjo pakankamą vitamino D lygį, kitos grupės žmonėms vitamino D lygis buvo žemiau normos (<30 ng/ml; <75 nmol/l). Tyrimo rezultatai buvo šiek tiek netikėti, nes žmonėms kurie turėjo vitamino D trūkumą (<30ng/ml), magnio vartojimas padidino vitamino D lygį kraujyje, bet žmonėms, kurių vitamino D lygis buvo 30 – 50 ng/ml (75 – 125 nmol/l) po magnio vartojimo vitamino D lygis kraujyje nukrito.

Tyrimo autoriai tiksliai nežino kodėl taip nutiko, bet manoma, kad vitamino D lygis nukrito, dėl to, kad magnis reguliuoja šio vitamino metabolizmą/produkavimą ir optimizuoja vitamino D lygį. Tai reiškia, kad, galbūt esant pakankamai magnio, nebereikia tokio aukšto vitamino D lygio. Nes dažnai organizmas padidina ar sumažina viena ar kitą rodiklį, kaip kompensacinį mechanizmą.

Tad jei jūsų organizme yra per mažai vitamino D, galbūt reiktų panaudoti magnio, o ne vien dideles dozes vitamino D papildų arba bent jau valgyti maisto produktų, kurie turi daug magnio: chia sėklos, riešutai, linų sėmenys, žalios spalvos lapinės daržovės, nerafinuoti grūdiniai produktai, kakavos pupelės, juodasis šokoladas. Be to magnio kiekis maisto produktuose priklauso nuo to, kokiomis sąlygomis tie produktai buvo auginami. Suaugusieji per dieną turėtų gauti su maistu ar iš papildų 300 – 400 mg magnio. Tačiau, nustačius trūkumą, vis tik patartina bent kurį laiką panaudoti magnio papildų. Ypač gerai įsisavinamas ant odos tepamas magnio aliejus (angl. magnesium oil). Negalima tepti ant ant pažeistos odos, nes tai yra magnio chloridas (magnio druska).

Koks optimalus vitamino D lygis?

Optimalus vitamino D lygis gali šiek tiek skirtis, priklausomai nuo šalies ar tyrimus atliekančios laboratorijos. Organizacija „Vitamin D council“ pateikia tokias normas:

Trūkumas: 0-40 ng/ml (0-100 nmol/l)

Pakankamai: 40-80 ng/ml (100-200 nmol/l)

Aukštas, bet normalus: 80-100 ng/ml (200-250 nmol/l)

Per aukštas: > 100 ng/ml (> 250 nmol/l)

Toksiškas: > 150 ng/ml (> 375 nmol/l)

*ng/ml vienetai naudojami JAV, o daugumoje Europos šalių įskaitant Lietuvą, vitamino D norma išreiškiama nmol/l.

Šaltiniai:

Magnesium optimizes vitamin D status, study shows. Science daily.

https://www.sciencedaily.com/rel…/2018/12/181214093837.htm

Low magnesium levels make vitamin D ineffective. Science daily. https://www.sciencedaily.com/rel…/2018/02/180226122548.htm

Qi Dai et al. Magnesium status and supplementation influence vitamin D status and metabolism: results from a randomized trial. The American Journal of Clinical Nutrition, 2018; 108 (6): 1249

Two new vitamin D blood tests are often highly inaccurate, researchers say. Science daily. https://www.sciencedaily.com/rel…/2012/06/120625152310.htm

Vitamin D testing not recommended for most people https://www.health.harvard.edu/…/vitamin-d-testing…

British Nutrition Foundation https://www.nutrition.org.uk/…/new…/983-newvitamind.html

For health professionals: Position statement on supplementation, blood levels and sun exposure. Vitamin D Council https://www.vitamindcouncil.org/for-health-professionals…/